În cazul în care te gândești să mergi la un psiholog sau psihoterapeut și ai întrebări despre ce presupune psihoterapia,
acest articol sigur îți va clarifica anumite nelămuriri și îți va fi de folos! (de asemenea, pentru alte întrebări sau informații, mă poți contacta la 0733688680)
Psihoterapia are ca scop îmbunătățirea bunăstării și sănătății mentale a persoanelor, pentru a rezolva sau diminua comportamente problematice, credințe, constrângeri, gânduri sau emoții, dar și îmbunătățirea relațiilor și aptitudinilor sociale. Termenul de “psihoterapie” provine din Greaca Antică, de la cuvântul “psyche” (ψυχή), ce înseamnă “suflare; spirit, suflet” și de la "therapeia” (θεραπεία), ce înseamnă "vindecare; tratament medical”. Definiție adaptată de pe Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/Psychotherapy?wprov=sfti1
Te acceptă exact așa cum ești, nu are prejudecăți și nu pornește cu presupuneri nefondate în legătură cu persoanele ce urmează să îi pășească în cabinet. Este empatic, răbdător, comunică asertiv, te ascultă activ și îți acordă toată atenția sa.
Dacă îți dorești să revii, Iar dacă ești și destul de sigur/ă că persoana pe care o ai în față te poate ajuta, atunci este destul de clar!
Dacă răspunsurile conțin mai mult “eu” decât “el/ea”, atunci înseamnă că ceea ce lipsea era, de fapt, la voi, și nu la terapeut. În cazul în care răspunsurile sunt pline de ceea ce nu a făcut terapeutul, de cum s-a comportat și nu vi s-a părut adecvat, de felul în care s-a exprimat ș.a.m.d, atunci sunt de acord că ceva lipsea și că nu ați fost la psihologul sau psihoterapeutul potrivit pentru voi. Cu toate acestea, nu vă faceți griji! Eu sunt de părere că există un psihoterapeut pentru fiecare persoană și că fiecare își poate găsi terapeutul potrivit; îl aveți doar de căutat și, în cazul în care nu îl găsiți din prima (uneori, poate nici din a doua încercare), vă sfătuiesc să nu vă resemnați! Țineți minte, o faceți pentru voi => este foarte important să ajungeți să vă deschideți în fața unei persoane pe care chiar o considerați potrivită! “Relația terapeutică este posibilă numai atunci când te poți simți în siguranță și poți avea încredere în cel căruia te dezvălui.” Dominica Petrovai - Iubește și fii iubit (iubită)
Este o reacție întru totul normală, având în vedere că trăiești emoții puternice și chiar este în regulă să nu le maschezi, blochezi sau ignori. Înseamnă că ai avut tăria să te “dezbraci” de orice mască socială sau emoțională în fața terapeutului și că, pur și simplu, ți-ai dat voie să fii tu, exact așa cum ești!
În orice caz, nu te impacienta - este absolut normal să te simți ușor trist când îți amintești de lucruri care te-au rănit. Dă-ți timp, căci, odată înțelese, acceptate și rezolvate acele lucruri, totul va deveni mult mai ușor și vei ajunge să te simți cu adevărat eliberat/eliberată! ☺️
Ai grijă doar, înainte de toate, să te asiguri că o faci pentru motivele corecte! Căci, dacă dorești să renunți doar pentru că ai dat de greu, ți-e frică de ce vei putea descoperi sau afla despre tine, trecutul tău, familia ta, sau te temi să nu intervină vreo schimbare... atunci sunt semne că ai suficiente motive să continui terapia. În orice caz, codul etic și deontologic al profesiei de psiholog ne împiedică să ținem în terapie o persoană împotriva voinței sale sau dacă a rezolvat, deja, problema pentru care a apelat la serviciile psihologice și nu mai are alte motive de natură psihologică pentru a continua. Așadar, dacă îi spuneți psihoterapeutului că v-ați gândit să renunțați, eventual îi argumentați și de ce, iar acesta vă refuză acest drept și vă obligă să veniți în continuare, nu este întocmai în regulă; s-ar putea să nu aibă chiar cele mai bune și sincere intenții pentru voi și să prefere să profite, atât cât se poate, de pe urma voastră. Iar dacă nu sunteți siguri care este motivul pentru care vă îndeamnă să nu renunțați în acel moment la terapie, întrebați-l! O discuție sinceră este întotdeauna benefică și poate clarifica multe aspecte.
însă, unele lucruri și etape nu pot fi sărite sau zorite... Spun încă de pe acum - Psihoterapia poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, deoarece necesită timp, răbdare, sinceritate 100% și muuultă dedicare! Reamintește-ți doar, atunci când stai să te întrebi cât timp a trecut sau cât mai este, că faci acest lucru pentru tine! Ție îți acorzi, de fapt, timp... Așadar, dă-ți șansa să îți acorzi tot timpul din lume, deoarece tu vei fi cel care va culege foloasele în urma acestui proces. TU cu tine trăiești și iei decizii, pe tine te vezi în oglindă...de ce nu ți-ai permite să fii împăcat și mulțumit de ceea ce vezi și cine ai ajuns să fii? 😌 Psihoterapia, într-adevăr, nu este un proces ușor, dar este unul pur revelator! Diana Ristoiu - Psiholog Psihoterapeut (București, sector 2, zona Obor-Lizeanu) Contactează-mă, dacă dorești să purtăm o discuție sau să programezi o ședință: 0733688680
5 Comments
Teodora
18/11/2019 04:43:14 pm
Urmaresc cu placere si interes postarile de pe acest blog. Fiecare m-a ajutat sa imi lamuresc anumite aspecte sau mi-a dezvaluit lucruri nestiute inca. Dar aceasta postare este deosebit de bine venita si cred ca ar trebui citita nu doar de cineva care isi pune intrebarea daca sa mearga sau nu la o sedinta cu un psiholog psihoterapeut, ci si de cei care considera ca nu au nevoie de consiliere, dar chiar si de cei care au fost la astfel de sedinte.
Reply
Mira
14/7/2020 08:16:10 am
Referitor la durată, se pune problema costului. Sa mergi ani !!! , chiar daca " pt tine" , implica multi bani. Pe 50 min se iau bani frumoși, sute de lei la terapeuti cu vechime si experienta. Sunt care cer îndrăzneț si 100 €/ oră! Coach!!!
Reply
Bună seara!
Reply
Ianis
27/7/2020 10:27:51 pm
Total de acord cu dvs, dna Diana! Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Blog de psihoterapieAuthorInsights and thoughts related to counselling, therapy and tutoring ~ by yours truly Categories
All
|