MEDITAȚII & PSIHOTERAPIE
  • Servicii
  • TARIFE & Program
  • Noutăți
  • ENglish
  • Povestea mea
  • Blog
  • Servicii
  • TARIFE & Program
  • Noutăți
  • ENglish
  • Povestea mea
  • Blog
Search

Gestionarea emoțiilor în perioade dificile

26/5/2020

0 Comments

 
Astăzi abordăm subiectul emoțiilor,
mai exact, cum ne putem gestiona emoțiile în anumite momente dificile.

În primul rând, ce sunt emoțiile?
Sunt reacții afective de intensitate medie sau puternică, ce au o durată relativ scurtă. Uneori sunt reacții neașteptate, de plăcere sau neplăcere și definesc atitudinea unei persoane față de ceea ce se întâmplă în momentul respectiv.
De cele mai multe ori, emoțiile sunt spontane și exprimă ceea ce simțim în interiorul nostru, pornind de la emoțiile de bază (fericire, tristețe, teamă, dezgust, surprindere și furie - Paul Ekman, 1972).
Este ok să avem emoții, să ne simțim emoționați și să le exprimăm! Emoția este o reacție normală și firească, nu avem de ce să o ascundem.
Despre emoții, mai pe îndelete, vom discuta într-un articol viitor.

Ce presupune gestionarea emoțiilor?
Gestionarea emoțiilor reprezintă controlarea emoțiilor în mod conștient.
Înseamnă să fim conștienți de ceea ce simțim, să ne înțelegem trăirile și să știm cu siguranță ceea ce vrem să schimbăm și de ce.
Presupune mult lucru cu sine - recunoașterea emoțiilor și felul în care avem tendința să reacționăm atunci când avem o anumită stare, însă luând în considerare și contextul în care ne aflăm la momentul respectiv (de exemplu: o persoană ce are tendința de a se enerva relativ repede, iar într-un context familiar obișnuiește să ridice tonul, pe când, într-un alt context, alege să plece și să trântească un obiect; este important să observăm când și ce ne influențează să ne comportăm într-un anume fel și când ne manifestăm diferit, chiar dacă, la bază, este vorba de aceeași emoție).
De asemenea, este important să știm de ce vrem să lucrăm sau îmbunătățim reacțiile la o anumită emoție; nu este suficient să ne spunem "nu este bine", "nu este politicos" etc, deoarece motivul ce stă la baza unei schimbări este necesar să vină de la noi, din nevoile noastre, devenind conștienți de motivele reale ce stau la baza acelei nevoi personale de schimbare.
Orice schimbare ne decidem să facem, o facem pentru noi și pentru că noi chiar ne dorim acest lucru;
în schimb, dacă suntem constrânși să facem o schimbare la insistențele altcuiva, chiar dacă este o persoană dragă, schimbarea nu va fi pe termen lung, iar rezultatele se vor vedea mai greu, având tendința de întoarcere la vechile obiceiuri, tocmai din pricina faptului că dorința sau nevoia de schimbare nu a venit din proprie inițiativă.
Așadar, motivația personală este cea care are cea mai mare pondere în concretizarea finală a schimbării!

În final, ce înseamnă o perioadă dificilă și cum ne poate influența emoțiile?
Este important de specificat faptul că, pentru cineva, ceea ce reprezintă a fi 'o perioadă dificilă', pentru altcineva este posibil să nu fie; așadar, NU este indicat să decidem noi pentru o altă persoană dacă prin ceea ce trece și ceea ce simte la momentul respectiv poate fi considerat de către altcineva drept rău sau bun, ușor sau dificil ș.a.m.d; nu este de datoria noastră să îi spunem unui alt om ce să simtă, cum și, mai ales, de ce - sunt propriile sale alegeri, iar ceea ce simte la momentul respectiv este important să fie validat și susținut, nu impusă o altă stare pe care noi o considerăm potrivită pentru acea situație.
Astfel, dacă reușim să lăsăm partea personală și subiectivă la o parte, vom putea privi obiectiv perspectiva persoanei de lângă noi, drept urmare, o vom putea ajuta într-un mod mult mai eficient.
Acestea fiind spuse, indiferent ce ar presupune o perioadă dificilă, aceasta poate fi extrem de frustrantă și poate avea un impact major pentru psihic; se pot dezvolta diverse anxietăți sau pot reveni stări negative din trecut, care, nerezolvate la momentul respectiv, a lor revenire este deseori mult mai intensă și mai puternică decât a fost inițial.
Dacă perioada prin care trecem nu este deloc ok și ne afectează pe mai multe planuri (social, familial, la locul de muncă etc), iar noi nu știm cum să ne gestionăm corect emoțiile pentru a fi împăcați cu rezultatul final, atunci ajungem să realizăm că avem nevoie de o schimbare majoră pe plan personal;
cu cât suntem afectați pe mai multe planuri - emoțional, uneori fizic, alteori chiar și cognitiv, cu atât realizăm că schimbarea pe care o dorim și de care avem nevoie este mai mare, mai amplă.
Cel mai important este să realizăm că această schimbare o facem pentru noi, pentru binele nostru și al apropiaților noștri, pentru a învăța cum ne putem gestiona emoțiile în alte situații dificile similare. Dacă ne dorim să facem acest lucru și învățăm treptat, prin încercare și eroare, aflăm și ce funcționează cel mai bine pentru noi, pentru felul nostru de a fi și, desigur, pentru stilul propriu de comunicare -> atunci vom ști în ce situație ne este benefic să ne avântăm și ce situație ar fi bine să o ocolim, deoarece ne vom da seama încă de la început dacă o putem gestiona sau nu.
Toate aceste lucruri, pentru a avea rezultate, reprezintă mult lucru cu sine (introspecție), cunoașterea și redescoperirea propriei persoane.

Recomandare psihoterapeutică:
  • ședințe individuale - pot fi de 45 min sau 60 min (click pt. info)
  • pachet de 5 ședințe - consiliere și tehnici de relaxare (click pt. info)
  • pachet 8 ședințe - creșterea stimei de sine în 10 pași (click pt. info)


Pentru a face o programare sau pentru mai multe informații, mă puteți suna - 0733688680!

Va las și un link ce duce la un articol despre controlul emoțiilor - aici.

O zi minunată vă doresc!

Diana Ristoiu - Psiholog Psihoterapeut
(Online - București, sector 2, zona Obor-Lizeanu)
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Blog de psihoterapie

    Apelează-mă

    Author

    Insights and thoughts related to counselling, therapy and tutoring ~ by yours truly

    Categories

    All
    Comunicare
    COPII
    Cuplu și Familie
    Dezvoltare Personală
    Gestionarea Emoțiilor
    Info - Terapie
    La Cabinet
    Stima De Sine

    RSS Feed

Pentru ședințele de psihoterapie, consiliere sau dezvoltare personală (sectorul 2, zona Obor-Lizeanu):

    ​Formular de contact

Trimite

Mesajele primite prin intermediul butoanelor de mai jos (e-mail, Facebook, Instagram) sau prin Formularul de Contact, sunt confidențiale.

În cazul în care doriți să fiți contactați telefonic, scrieți numărul de telefon în mesaj și vă voi apela eu în cel mai scurt timp. ☺️


Recenzii:
  •  Google:
Consiliere, Psihoterapie, Dezvoltare personală
  • Facebook:
​Consiliere, Psihoterapie, Dezvoltare personală
  • Star of Service:
Ristoiu Diana Psiholog Psihoterapeut
  • Servicii
  • TARIFE & Program
  • Noutăți
  • ENglish
  • Povestea mea
  • Blog