Pe lângă importanța comunicării eficiente din cadrul cuplului, la fel de importantă este susținerea partenerului! Chiar dacă nu sunteți în totalitate de acord cu visul sau planurile partenerului dvs, este benefic să îl ascultați atunci când vă povestește despre acestea, încurajându-l să vă spună mai multe. Cu cât vă susțineți și vă ascultați mai mult unul pe celălalt, cu atât veți crește și evolua împreună! În caz contrar, lipsa ascultării și a încurajărilor, dar și a fi în dezacord constant cu ceea ce vă împărtășește partenerul, îl va determina, în timp, să devină reticent la ceea ce ar vrea să vă transmită și, în final, să decidă să nu o mai facă. În concluzie, #comunicarea și #ascultareaActivă reprezintă cheia unei relații sănătoase, de succes! Această postare a făcut parte din "Joia este despre cupluri și familii"! Aceasta a fost #Ziua2 Pentru a urmări viitoarele postări - click aici. Puteți găsi toate detaliile despre psihoterapie și consiliere pentru cuplu sau familie aici, iar pentru orice alte întrebări și informații, sau pentru programarea unei ședințe, mă puteți suna - 0733688680!
0 Comments
Costuri:
- întâlniri individuale: 80 lei (45 min) - grup: 50 lei (4 copii, 60 min) Ateliere vor avea loc la cabinet, în București, sectorul 2 (zona Obor-Lizeanu) și pot fi organizate Luni - Sâmbătă. Poza a fost postată la "Miercurea este despre copii", #Ziua42 (26.08.2020) Pentru a vizualiza postările anterioare - click aici. Programul de 5 ședințe individuale, special conceput pentru copii, pentru înțelegerea emoțiilor - AICI. Pentru mai multe detalii sau programarea unei ședințe - 0733688680! Diana Ristoiu - Psiholog Psihoterapeut, specializare Psihoterapie de Familie, Cuplu, Copil (Online - București, sector 2, zona Obor-Lizeanu) Începerea grădiniței este o nouă etapă importantă în dezvoltarea copilului și, fiind vorba de ceva cu totul nou, este important ca trecerea să se facă treptat, puțin câte puțin, în fiecare zi. Este chiar indicat ca cel puțin unul din părinți să rămână în zonă, pentru a putea ajunge ușor la grădiniță, în cazul în care copilul nu se mai oprește din plâns și chiar simte nevoia să se întoarcă acasă. Acomodarea cu noul loc, noul program, dar și cu noii colegi și cu doamnele educatoare, NU se va produce peste noapte; aceasta va avea loc atunci când copilul va începe să se simtă în siguranță și în largul lui. Privind din perspectiva adultului, cât timp ne ia nouă, adulți fiind, să ne acomodăm într-un loc nou, despre care nu știm nimic, cu oameni complet noi și să mai fim și obligați, fără cale de scăpare, să mergem acolo zilnic? Acum, gândiți-vă cum este pentru un copil, care nu are experiența de viață pe care o are un adult. Contactează-mă dacă dorești să discutăm mai multe sau să programăm o ședință - 0733688680!
Vorbiți în fiecare zi cu copilul dvs, despre cum a fost ziua respectivă la grădiniță, ce i-a plăcut și ce și-ar dori să mai exploreze zilele viitoare;
axați-vă pe partea pozitivă și felicitați-l că a stat acolo, chiar și pentru câteva ore, fără să fie supărat. #parenting #parentingtips Postarea a făcut parte din "Miercurea este despre copii", #Ziua46 (23.09.2020) Pentru a vizualiza postările anterioare - click aici. Diana Ristoiu - Psiholog Psihoterapeut, specializare Psihoterapie de Familie, Cuplu, Copil (Online - București, sector 2, zona Obor-Lizeanu) Cât de importante sunt ambientul și atmosfera din cadrul familiei? FOARTE! Mediul în care crește un copil îi va sculpta restul vieții sale - lipsa de deschidere a părinților de a-și asculta copilul, în special în anii formatori, dar mai ales atunci când copilul are mare nevoie de acest lucru, vor pune o mare amprentă asupra sa; lipsa de comunicare sau comunicarea agresivă îi vor da de înțeles că aceasta este unica formă de comunicare*. (*mai multe detalii despre toate tipurile de comunicare - aici) Certurile sunt normale în cadrul unei relații, iar în cazul în care părinții au o dispută în preajma copilului lor, este necesar ca acesta să îi poată vedea și finalitatea - ÎMPĂCAREA. Este important pentru un copil, ce abia învață să comunice, să observe că mai există o etapă după ce o ceartă are loc, și anume: că există împăcare și înțelegere; dacă un copil nu asistă și la împăcare, va crește considerând că aceasta nu există. Este necesar să o vadă în special în cadrul familiei, înainte să o poată pună în aplicare în alt context. Copiii pun în aplicare în contexte sociale (la grădiniță, la școală, în vizite etc.) ceea ce observă că se întâmplă în mediul în care cresc, acolo unde învață, se dezvoltă și se simt în siguranță, mai exact, locul pe care îl consideră ca fiind "ACASĂ". Pentru voi, ce semnificație are "acasă"? :)
Dacă doriți să vorbim sau să programăm o ședință, mă puteți suna - 0733688680!
Diana Ristoiu - Psiholog Psihoterapeut, specializare Psihoterapie de Familie, Cuplu, Copil (Online - București, sector 2, zona Obor-Lizeanu) Acest subiect devine din ce în ce mai frecvent întâlnit, iar prima întrebare este:
Poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă, pregătire școlară sau capacități intelectuale; este catalogată în DSM ca având diferite grade și forme: ușoară, moderată, majoră/severă și poate fi recurentă sau cronică, având la bază modificări chimice la nivelul creierului.
conștientizează faptul că nu mai poate face anumite lucruri, doar că nu poate schimba acest lucru, dar nu poate deoarece simte că nu (mai) are forța necesară. De asemenea, gândirea și percepția sunt afectate într-un fel sau altul, devenind preponderent negative - tendința va fi să privească totul într-un mod negativ, fiind în imposibilitate de a vedea partea pozitivă, oricât de mare sau mică ar fi. În orice caz, persoana își dă seama că se simte diferit față de cum era până atunci, iar acela este momentul când este important nu doar să ceară ajutor, ci să îl și primească!
Acest tip de gânduri apare treptat, în cazul agravării stării depresive, dar și în lipsa tratamentului, a contactului social, cumulat cu lipsa susținerii celor ce sunt considerați apropiați. Cu toate acestea, sunt persoane ce suferă de depresie majoră și ajung în punctul în care se hotărăsc să acționeze în acest sens, dar și spun mai departe ceea ce au de gând să facă; tocmai de aceea este foarte important ca în cazul în care cineva vă dezvăluie un astfel de plan, să îl luați în serios și să îi oferiți ajutorul și susținerea necesare, deoarece, în acele momente, persoana respectivă vă cere ajutorul! (pe loc, acest ajutor poate fi: ascultare, înțelegere, telefonarea medicului psihiatru, anunțarea rudelor, chiar apelarea numărului de urgență 112)
Termenul de 'nebunie' poate fi folosit cu sensuri greșite și în contexte nepotrivite, iar în zilele noastre am observat că, uneori, chiar este spus în glumă sau cu o intenție jignitoare. Lăsând toate acestea la o parte, dacă o persoană ajunge la psihiatru, nu este ceva rușinos - la psihiatru ajunge orice persoană ce are o problemă de natură psihică, oricât de mică, ce are nevoie de ajutor și vrea să îl primească, pentru a putea reveni la sinele pe care îl cunoaște. De asemenea, mai devreme sau mai târziu, o persoană cu depresie își va da singură seama că ceva s-a schimbat și va dori să se facă bine, ceea ce înseamnă că este în contact cu realitatea și cu ceea ce i se întâmplă.
Există depresie endogenă și depresie reactivă, unde depresia endogenă este determinată de factori biologici și ereditari - istoricul familial și personal, istoricul medical, predispoziția către dezvoltarea unei tulburări anxioase și/sau depresive, capacitatea de rezistență la stres și la evenimente triste, cu un impact negativ major, pe când, depresia reactivă este cauzată de evenimente dramatice, provocatoare de stres, sau traume (ex. pierderea unei persoane dragi, abandonul, pierderea locului de muncă, divorț, boală severă, nereușite semnificative ș.a.). Cea din urmă, fiind definită în principal de factori externi, psihosociali sau traumatici, poate avea un efect cumulativ și este posibil să nu apară imediat după ce s-a produs evenimentul-cauză.
Pentru un prim pas, poate programa o ședință la psiholog/psihoterapeut, însă, încadrarea o va face un medic psihiatru, prin diagnostic.
Ulterior începerii tratamentului, este foarte importantă începerea unui proces de consiliere sau psihoterapie, pentru a reuși să își refacă și readucă viața într-un punct favorabil.
Este greu de spus, mai ales la început, dacă depresia va dispărea de tot - este o promisiune pe care nu o putem face, nimeni nu o poate face! Acest lucru depinde, în special, de gradul de depresie și dacă mai este asociată cu o altă tulburare sau nu, de istoricul medical și familial, și enorm de mult de cât este persoana dispusă să lucreze cu ea și să se implice în propriul proces de recunoaștere și regăsire. În schimb, ceea ce este sigur este faptul că se va lucra pe înțelegerea cauzelor ce a provocat-o, pe trăirile avute, înțelegerea și acceptarea lor și, nu în ultimul rând, pentru întărirea stimei de sine pe termen lung. ÎMPREUNĂ, PUTEM ÎNVINGE DEPRESIA! Programul pe care îl ofer pentru intervenție și monitorizare a depresiei - aici. (disponibil 100% online sau și cu întâlniri la cabinet) Ședințe individuale, la cabinet sau online - aici. Pentru a programa o ședință sau pentru a discuta mai multe, nu ezitați să mă contactați! Diana Ristoiu Psiholog Psihoterapeut (Online - București, sector 2, zona Obor-Lizeanu) |
Blog de psihoterapieAuthorInsights and thoughts related to counselling, therapy and tutoring ~ by yours truly Categories
All
|